Seçim günü için dikkat edilmesi gerekenler... Bunlara dikkat!
Türkiye'de 14 Mayıs'ta gerçekleştirilecek seçimler için hazırlıklar sürerken, seçmenlere yönelik bazı önemli uyarılar yapılıyor. 5 yıl boyunca görev yapacak cumhurbaşkanını ve yeni parlamento üyelerini belirleyecek seçim gününde, seçmenlerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunuyor.
Bunlar arasında, oy kullanılacak yer ve sandık numarasının önceden öğrenilmesi, oy kullanma saatleri, kimlik veya resmi belgelerin getirilmesi, görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazların kullanımının yasak olması, oy pusulasına sadece "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında işaret konulmaması ve pusulaların tek zarfa konulması gibi kurallar yer alıyor. Seçmenler, oy kullandıktan sonra imzalamayı unutmamalı ve zarfı sandığa attıktan sonra, sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imzasını atmalıdır.
Seçim günü için dikkat edilmesi gerekenler:
-
Oy kullanacağınız yer ve sandık numarasını öğrenmek için e-Devlet kapısı veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasını kullanabilirsiniz.
-
Oy verme işlemi 08.00-17.00 saatleri arasında yapılacak. Saat 17.00'den sonra sandık başında bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sırayla oylarını kullanabilecekler.
-
Kimlik veya resmi belge ibraz ederek oy kullanabilirsiniz.
-
Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaktır. Bu cihazlar, oy verme işlemi bittikten sonra sandık kuruluna iade edilecekler.
-
Oy pusulasına mühür dışında işaret koymayın. Oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması veya işaret konulmaması gerekiyor. Birleşik oy pusulalarının düzgün bir şekilde katlanıp zarfa koyulması önemlidir. Zarfa pusulalar dışında bir şey konulmamalıdır.
-
Birleşik oy pusulasında tercih edilen cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan bölümden dışarı taşmayacak şekilde "TERCİH" veya "EVET" mührü basılması gerekiyor.
-
Pusulaları tek zarfa koyun. Seçmen, cumhurbaşkanı ve milletvekilleri için tercihte bulunduğu iki ayrı oy pusulasını aynı zarfa koyarak sandığa atacak.
-
Oy kullandıktan sonra imza atmayı unutmayın. Seçmen, zarfı sandığa attıktan sonra, sandık seçmen listesinde adının bulunduğu yerin karşısına imzasını atacak.
Benzer Haberler
Cemre Organizasyon - Masa Sandalye Kiralama Hizmeti
Hüda Par Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Esenler'deki seçim standını ziyaret etti
2023 Edirne Genel Seçimleri için Nokta Araştırma Şirketi tarafından yapılan anket sonuçları açıklandı
Eber Sarısı'nı Koparanlara Yüksek Cezalar: Doğayı Korumanın Önemi
Dünya'nın en çok kitap okuyan ülkesi açıklandı
45 bin öğretmenin ataması yapıldı mı?
Tarihte Bugün: 8 Mayıs 2023
Ahlâklı Müslüman Nasıl Olur?