‘Susan Kurtulur’ Hadisi: Gıybete Karşı Uyarı
Haber detay

Konuşmanın kötülükleri ortaya çıkarabileceği bilinen bir gerçektir. Yalan, gıybet, kötü söz, gösterişçilik, kendini temize çıkarma, gereksiz laflara dalma gibi kötülüklerden kaçınmak, susmak veya işleme tehlikesi olduğunda susmak insanı dünya ve ahirette feci bir akıbetten kurtarır.

Ancak bu hadisin doğru anlaşılması önemlidir: “Kötü şeyleri söylemeyip susan kurtulur.” Doğruları söylemek, iyiliği emredip kötülükten menetmek ve gerektiğinde gerçeği söylemek dini vecibelerimizdendir.

Yerinde yapılan bir suskunluk, insana huzur verir, vakar bahşeder, kalp derinliği kazandırır ve kurtuluşa erdirir. Susmak ve tefekkür etmek, en fazla muhtaç olduğumuz hasletlerdir. İmanımızın kuvvet kazanması, amellerimizin istikamet bulması ve hayatımızın huzura kavuşması, bu güzel vasıfları layıkıyla yaşamamıza bağlıdır. Zira tefekkür, insanı tahkiki imana erdirerek yaratılış amacına yönlendirir.

Bu nedenle, gereksiz ve günah kazandıran sözlerden kaçınanlar her türlü sıkıntıdan ve günahtan kurtulabilirler. Aynı şekilde, Allah’a ve ahiret gününe inanan bir kişi, misafirine ikramda bulunmalıdır. Hayır söylemek veya susmak da Allah’ın emirlerindendir.

Sonuç olarak, “Susan kurtulur” hadisi bizleri gıybet ve kötü sözlerden kaçınmaya, susarak sadece gerekli konularda konuşmaya teşvik ediyor. Bu sayede hem dünya hem de ahiret hayatımızda huzura kavuşabiliriz.

Anasayfa Reklam Alanı 1 728x90

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Haber detay

Reklam

Haber detay

Anket